Σύντομο βιογραφικό

Σύντομο βιογραφικό


Η ιατρός Τσουκάλη Εμμανουέλα είναι γαστρεντερολόγος-ηπατολόγος-ενδοσκόπος και ασχολείται με όλο το φάσμα των παθήσεων του πεπτικού σωλήνα, του ήπατος, του παγκρέατος και των χοληφόρων. Έχει εξειδικευθεί στη νευρογαστρεντερολογία και στην κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτοντας με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα παθήσεις όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσκοιλιότητα και οι λειτουργικές παθήσεις του πεπτικού. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσο Crohn) καθώς τελεί διατριβή με αυτό το γνωστικό αντικείμενο.

Κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κορωπί Αττικής, όπου και αποφοίτησε από το Ενιαίο Λύκειο Κορωπίου με βαθμό “ Άριστα 19,6 ” το 2001. Εισήχθη 4η στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποφοίτησε σε έξι χρόνια το 2007 με βαθμό “ Λίαν Καλώς ”. Εν συνεχεία, επέλεξε να υπηρετήσει σε άγονο αγροτικό ως ιατρός πλοίου που εξυπηρετούσε άγονη γραμμή συνδέοντας νησιά του Αιγαίου το 2008-2009.

Το 2010, επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο στο Royal London Hospital και υπό τον καθηγητή Daniel Sifrim εξειδικεύθηκε στην νευρογαστρεντερολογία και κινητικότητα του ανώτερου πεπτικού συστήματος, πραγματοποιώντας για την εποχή πρωτοπόρες τεχνικές όπως η υψηλής ανάλυσης μανομετρία οισοφάγου και η εμπέδηση-πεχαμετρία οισοφάγου.

Ειδικεύθηκε στην Παθολογία στο ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ από το 2011-2014 και εν συνεχεία διετέλεσε ως ειδικευόμενη ιατρός στη Γαστρεντερολογική Κλινική του ΓΝΑ Ευαγγελισμός υπό τον αείμνηστο Δ. Καραμανώλη και τον κ. Γεράσιμο Μάντζαρη, όπου και εκτέθηκε σε τεράστιο εύρος περιστατικών από το 2015-2019. Η Γαστρεντερολογική Κλινική του ΓΝΑ Ευαγγελισμός είναι αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης από το European Βoard of Gastroenterology and Hepatology και κέντρο αναφοράς για τις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Από το 2017 είναι υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα “Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου σε Έλληνες ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου” υπό τον καθηγητή Ι. Κουτρουμπάκη.

Το 2019 απέκτησε τον τίτλο της Ειδικού Γαστρεντερολόγου-Ηπατολόγου και επισκέφθηκε ξανά το Ηνωμένο Βασίλειο στο University College London Hospital υπό τον καθηγητή Anton Emmanuel όπου εξειδικεύθηκε πλέον στη νευρογαστρεντερολογία και στην κινητικότητα του κατώτερου πεπτικού, πραγματοποιώντας τεχνικές όπως η υψηλής ανάλυσης μανομετρία ορθού και η βιοανάδραση.

Συμμετέχει ενεργά σε πλήθος διεθνών και ελληνικών συνεδρίων με ομιλίες, προφορικές ανακοινώσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις, κατακτώντας και βραβεία για κάποιες από αυτές. Έχει δημοσιεύσεις σε peer reviewed περιοδικά, συγγράφει κεφάλαια σε βιβλία ιατρικού ενδιαφέροντος και είναι κριτής (reviewer) σε διεθνώς αναγνωρισμένα περιοδικά. Παραμένει ακαδημαϊκά ενεργή συμμετέχοντας σε ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες, ενώ διδάσκει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ιατρός είναι Υπεύθυνη Τμήματος Νευρογαστρεντερολογίας και Μελέτης Κινητικότητας Πεπτικού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο Μαρούσι υπό τη διεύθυνση του Δ. Καραγιάννη, πραγματοποιώντας εκεί εξειδικευμένες εξετάσεις του αντικειμένου αυτού καθώς και επιστημονικός συνεργάτης της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ Ευαγγελισμός.

Διατηρεί ιατρείο στο Κορωπί επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου και Ευαγγέλου Λάμπρου 2 στην πλατεία Δημαρχείου, όπου πραγματοποιεί ενδοσκοπικές πράξεις (γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση, πολυποδεκτομές) σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και κατευθυντήριες οδηγίες.